Blog

Kdy rostou houby a jak dlouho trvá houbařská sezóna?

Naposledy aktualizováno

Houby můžete sbírat celoročně. Záleží vždy na tom, kde zrovna po České republice zavítáte do lesa či jaký druh hub hodláte hledat. Ale samozřejmě nejvydatnější sklizně a úlovky si odnesete během houbařské sezóny. Houbařská sezóna je velmi závislá na tom, jaké je počasí. Tedy zda prší a jsou teploty vhodné pro růst hub.

Kdy začíná houbařská sezóna?

Ze statistik a údajů portálu NaHouby.cz lze snadno říci, že téměř s jistotou první sezónní houbaři vyrážejí do lesa v průběhu června.

Podle počasí se některé roky vede v květnu, jindy třeba až v srpnu! Snadno lze ale říci, že houbařská sezóna trvá od června.

Do kdy houby rostou?

Aktuální trendy z předchozích let se téměř vždy shodují. Poslední větší zájem o sběr hub přichází na přelomu října a listopadu.

Jako u začátku, tak i na konci houbařské sezóny lze sledovat rozpětí s výkyvy. Někdy skončí sezóna na začátku října, jindy v polovině listopadu. Houby rostou do přelomu měsíců říjen a listopad.

Kdy nejčastěji rostou houby?

Už víme, že do lesa můžeme od května do listopadu s tím, že největší šanci na sbírání hub máme od června do října. Kdy ale rostou houby nejvíce?

Pokud budete aktuálně v lesích a momentálně sbírat houby, tak nejčastěji na houby narazíte v září. To je už dlouho let nejsilnější měsíc z celého roku.

Z lásky k houbaření od roku 2001
© NaHouby.cz | david@eiselt.cz