Blog

Jak rychle rostou houby?

Naposledy aktualizováno

Jak dlouho roste houba?

Houba je velmi rychle rostoucí organismus, ale i přesto mnohé houbaře překvapí fakt, že houbě stačí jen pár dní k tomu, aby dosáhla plné velikosti vhodné k sběru.

Houba roste asi 7–12 dní a polovinu této doby není vůbec viditelná. Nejprve totiž roste plodnice pod zemí a když vykoukne, roste den po dni centimetr za centimetrem.

Takže pokud vidíte fotky lidí, jak se chlubí plnými koši či kufry aut, nebojte se. Za pár dní bude stejně bohatá nadílka čekat i na vás.

Navíc houby po týdnu začínají usychat a plesnivět, takže nesesbírané houby v lese nebudou zužitkovány ani lesními zvířátky.

Jak dlouho roste hřib smrkový?

Nejoblíbenější hříbek roste 10 dní. A od kdy? Obvykle od té doby, co vydatně zaprší a z lesů se kouří.

Hříbek však klame, protože roste velmi rychle od té chvíle, co prvně vykoukne z listí. Dnes jste nic nenašli, ale zítra tu může být krásný 7 cm hřib. Je to tím, že se poctivě připravuje a čeká na správné podmínky. Pak dokáže i během 10 hodin vyrůst.

Jak dlouho roste bedla?

Našli jste v lese krásnou bedlu, která má však stále klobouk zavinutý? Nesbírejte ji a vraťte se sem zítra. Bývá naprosto pravidlem, že se bedla přes noc krásně rozevře a nabude i dvojnásobné šířky, a z takové budou řízky nejvíce chutnat.

Z čeho rostou houby?

Když už víme, jak dlouho houby rostou, chtělo by to znát i okamžik, kterým začnou růst.

Houby k životu potřebují vlhko a teplo. Jednoduše, jakmile se začne z lesů poprvé kouřit, nastává houbařské očekávání.

Za jak dlouho po dešti vyrostou houby?

Není však pravda, že jakmile zaprší a udělá se hezky, bude v lese požehnání. Houby potřebují čas, než se ukážou v celé své kráse.

Počkejte po prvním dešti alespoň 5 dní, jinak odejdete s prázdnou.

Z lásky k houbaření od roku 2001
© NaHouby.cz | david@eiselt.cz