Blog

Jak zamrazit či rozmrazit houby a pracovat s mraženými houbami?

Naposledy aktualizováno

Jak na mražené houby?

Konzumace hub nekončí s houbařskou sezónou a tak je přirozenou snahou každého houbaře své úlovky uchovat na dobu, kdy v lese o houby nezakopne.

Lze zamrazit houby? Ano! Mražení hub je navíc jeden z nejlepších receptů na zpracování hub. Mražené houby si uchovají svou přirozenou podobu, aroma i chuť a při správném zamrazení a rozmrazení je v pokrmu od těch čerstvých prakticky nerozeznáte.

Zajímá–li vás, jak zmrazit hříbky, žampiony, lišky, václavky, hlívu ústričnou či další jiné jedlé houby, přečtěte si následující jednoduchý návod a recept na mražené houby.

  1. Očistěte houby z lesa
  2. Duste houby nebo je blanšírujte
  3. Zamrazte houby na dvakrát
  4. Jak dlouho vydrží zamrazené houby?
  5. Jak houby rozmrazit?
  6. Recepty se zmraženými houbami

Jak očistit houby před zamrazením?

Každý správný houbař ví, že je houby nejprve nutné očistit a roztřídit. Jak správně houby čistit se dočtete v článku Jak očistit houby v lese a doma?

Pryč dáme červivé houby a ty, které budeme chtít mrazit, očistíme od nečistot jako je jehličí či bahno. Výhodou u mražení hub je ten, že silně znečištěné houby můžeme klidně opláchnout i vodou.

Rozkrájejte houby na stejně velké kousky a ve velikosti, v které s nimi později hodláte vařit. Menší houby lze ponechat i vcelku.

Jak dusit houby před zmrazením?

Očištěné a nakrájené houby je potřeba před zmrazením nejprve oblanšírovat neboli povařit.

Tepelným zpracováním hub před zamrazením zabráníte enzymům, biologickým vysokomolekulárním látkám, přirozené snaze houby zlikvidovat a rozkládat je. Během rozkladu se navíc uvolňují mykotoxiny, které jsou škodlivé lidskému organismu a zatěžují při trávení slinivku.

Vezměte si velký hrnec a nalijte do něj vodu asi tak 5–10 cm po dně kastrolu. Vodu můžete lehce osolit a přiveďte ji k varu.

Do vroucí vody vsypte nakrájené houby a povařte asi 3–5 minut. V polovině času vaření je můžete vařečkou promíchat. Je potřeba hodit do vody jen takové množství hub, aby byly všechny ponořené ve vodě.

Z kastrolu houby vyndejte do cedníku a propláchněte studenou vodou. Houby odložte a nechte okopat a vychladnout. Postup opakujte dokud nepovaříte veškerou vaší sklizeň.

Tip: někdo místo povaření dává přednost podušení. Na tuku (olej, máslo) osmahne malé množství cibulky a přidá houby a dusí také 5 minut. Pokud by se houby hodně vysoušeli, je možné je podlít vodou.

Důležité je prostě houby tepelně zpracovat a zabránit tak jejich znehodnocení během mražení, které bude trvat několik hodin, než dosáhnout minusové teploty.

Výhodou povaření či podušení je také ztráta objemu hub, takže se vám jich do mrazáku vejde minimálně dvakrát tolik.

Jak zamrazit houby?

Samotné zamrazení hub je naprosto jednoduché.

Povařené a studené houby naporcujte do mikrotenových sáčků, doporučuji rovnou odhadnout porci takovou, kterou budete potřebovat pro přípravu vašeho pokrmu, a vložte do mrazáku. Hotovo.

Pokud máte velký mrazák a dostatek prostoru v něm, můžete si postup mrazení trochu zkomplikovat tím, že houby rozprostřete na plech a vložíte je do mrazáku. Druhý den zmrazené houby vyndáte a rozporcujete. Urychlíte tím proces mražení a zabráníte slepení většího množství hub do jedné zmrzlé houbové koule, ale není to vůbec potřeba.

Jak dlouho vydrží houby v mrazáku?

Jak dlouho vydrží správně zamrazené houby v mrazáku? Na internetu se dočtete mnohé – trvanlivost mražených hub je od 3 měsíců po půl roku, rok či nekonečně dlouho, dokud vám neodejde mrazák. Osobně se přikláním k tomu, že zamrazené potraviny neskladujte nikdy déle jak 12 měsíců.

Jednoduše mražené houby vydrží do následující houbařské sezóny, kdy původní houby nahradíte novými. Neskladujte je déle.

Jak rozmrazit houby?

Rozmrazování hub není věda. Dodržte jednoduché pravidlo – houby nerozmrazujte, ale rovnou je použijte při vaření.

Vyndejte houby ze sáčku, pokud to půjde tak je od sebe odlepte a hoďte na pánev, do hrnce, pekáče či kamkoliv jinam, kde zrovna připravujete svůj pokrm.

Jednou rozmrazené houby už nikdy nezamrazujte a nespotřebované rozmrazené houby prostě vyhoďte.

Jak pracovat s mraženými houbami?

Jak vařit s mraženými houbami a co vše s nimi lze uvařit? Naprosto cokoliv!

Pokud jste dodrželi předchozí postup a houby řádně zamrazily, poslouží vám jako houby čerstvé.

Uvaříte si z nich výtečnou smaženici, houbovou omáčku z mražených hub, hubník či se stejně dobře hodí do polévek, palačinek, štrúdlu nebo pod maso. Hledáte–li ve vaření inspiraci, mrkněte na recepty z hub od vás čtenářů portálu NaHouby.cz.

Z lásky k houbaření od roku 2001
© NaHouby.cz | david@eiselt.cz